zpět na blog    /    firemní web amedio.cz

Na čem běží naše weby a čí služby využíváme?

Na čem běží naše weby a čí služby využíváme?

Když jsme v roce 2003 začínali s prvními weby, neřešili jsme příliš jejich rychlost, použitelnost či výkon a dostupnost serveru. S legendární biblí PHP od pana Koska jsme metodou pokus omyl stvořili první redakční systém, z prvních úspor pořídili domény a hosting nám zajišťovalo, častěji spíš nezajišťovalo, PIPNI a jeho Free program.

Za téměř deset let se toho hodně změnilo a já se teď pokusím v několika odstavcích popsat, jaké technologie využíváme nyní a čí služby se nám za tu dobu nejvíce osvědčili.

Domény a server

Začnu doménami a hostingem. V současné době vlastníme necelou stovku domén, většinu z nich tvoří domény české, ale vlastníme také několik domén zahraničních. Na většině domén máme obsah a pokud ne, v nejbližším možném termínu jej na ně umístíme. Jako primárního registrátora využíváme společnost TELE3. Před pár lety jsme k ní přemigrovali většinu našich .cz domén a to ze dvou důvodů. Tím prvním byl individuální ceník a tím druhým byl výborný systém pro správu domén, který je jednoduchý, rychlý a hlavně funkční. Technická podpora funguje také na výbornou. Pro nákup zahraničních domén pak využíváme GoDaddy a česky SubReg.

Co se týče webhostingových služeb, v současné době využíváme full-managed server od společnosti OneSolution s.r.o., která provozuje populární hosting www.onebit.cz (ano, jde o affiliate odkaz ;)). Za celou naši historii jsme vyzkoušeli několik hostingových firem v České republice i zahraničí a ze zkušeností nám tak nějak zbyla právě firma OneSolution s.r.o.. Několik let jsme využívali různé hostingové programy v rámci Onebit.cz, až časem naše požadavky přerostly možnosti sdíleného hostingu a vlastní managed server tak byl jasná volba. Díky přechodu v rámci jedné společnosti jsme nemuseli řešit přesun všech webů z hostingových serverů Onebit.cz na server nový. O vše se postarali kluci z OneSolution a to k naší maximální spokojenosti. Jako hlavní výhodu serveru u OneSolution vidím stabilitu a spolehlivost serveru samotného, rychlou technickou podporu a z dlouhodobého hlediska pak zázemí velké firmy. Jako drobnou nevýhodu vidím nezkušenost s nestandardními řešeními, které běžně v rámci Onebit.cz nepoužívají.

PHP frameworky a PostgreSQL

Jako jedinou platformu pro vývoj aplikací používáme PHP a frameworky na něm postavené. Pro správu všech našich webů jsme vyvinuli vlastní redakční systém, který běží na PHP frameworku Symfony ve verzi 1.4. Pro frontendy jednotlivých webů pak využíváme PHP framework Yii, který se vyznačuje zejména vysokým výkonem a malou paměťovou náročností. Pro některé drobné weby pak ještě používáme PHP framework CodeIgniter. Jako hlavní databázový systém využíváme PostgreSQL a v menší míře pak MySQL. Velmi silným pomocníkem, zejména co se výkonu PHP aplikací týče, je pak rozšíření APC. Jak sami tvůrci píší „APC is a free, open, and robust framework for caching and optimizing PHP intermediate code.“. Bez něj si již běh našich webů nedovedeme představit.

Řízení projektů

Pro řízení projektů jsme dlouhou dobu využívali Basecamp od společnosti 37signals, který nabízí rychlé a intuitivní prostředí, ve kterém se pracuje opravdu dobře. V rámci vývoje vlastního CMS jsme si však vyvinuli vlastní obdobu Basecampu, který se hodil přesně na míru našim požadavkům.

Adam Šitavanc

foto: facebook.com/o­nesolution

Štítky: CodeIgniter , APC , Opcode Cache , Basecamp , 37signals , full-managed server , Symfony , Yii , PostgreSQL , MySQL , Onebit.cz , OneServer

Ostatní články